2021-10-05 16:58:37

Holokaust kao početna točka

Učiteljice Ivana Turkalj (Katolički vjeronauk) i Sunčana Pomahač Gak (Povijest) sudjelovale su na intenzivnom stručnom skupu Holokaust kao početna točka II

Seminar se održao od 27. do 29. rujna 2021. godine u Klagenfurtu (Republika Austrija),  a organizator je bio Memorijal holokausta (fr. Mémorial de la Shoah) iz Pariza u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, slovenskim Zavodom za školstvo (Zavod Republike Slovenije za šolstvo) te Sveučilištem u Klagenfurtu i -erinnern.at_ , Institutom za poučavanje i učenje o holokaustu austrijskog federalnog Ministarstva obrazovanja.

Ovaj stručni skup predstavlja nastavak suradnje organizatora i partnera projekta započete u prosincu 2020. godine. Skup je okupio 40 sudionika iz Republike Hrvatske, Austrije i Slovenije. Četiri izlaganja uglednih znanstvenika s austrijskih sveučilišta, osam radionica i jedan terenski izlet u Peršmanhof otvorili su niz pitanja pograničnih odnosa između Slovenije i Austrije u prvoj polovici 20. stoljeća, ali i pitanja odnosa prema Hrvatima i Slovencima kao nacionalnim manjinama u Austriji u istom razdoblju.

Sljedeće teme koje se ističu sa skupa su teorije zavjere koje, nažalost, i danas potiču antisemitizam, te malo poznat genocid Roma u Europi. Za posljednju temu u narednom tjednima nastavnici će izraditi nastavni plan u koji će inkorporirati znanstvene činjenice i povijesne izvore. Plan će biti dostupan svim nastavnicima koji će ga moći koristiti za vrijeme poučavanja o holokaustu u svom razredu.


Osnovna škola Ludina